jewels.bg

Вашата количка

Количката Ви е празна.

Какво се крие под кристалите Сваровски

Диамантите винаги са били символ на висока класа и лукс. С тях са се кичили множество знаменитости и кралски особи, били са обект на интриги и кражби, около тях са се въртели множество страсти през вековете. Дори някои от тях са били смятани за прокълнати. Изобщо това са камъни с една много дълга и богата история. Която и до ден днешен вълнува човечеството и го кара да тръпне при вида им, създавайки една невидима мантия от лукс и шикозност. С която малко хора не биха искали да се загърнат и да я носят гордо пред останалите. Все пак говорим за човешката природа – да покажем на останалите какво притежаваме.

Малко са хората, които ги притежават и то по съвсем очевадни причини. Но много хора жадуват за тях. А това станало особено осезаемо в началото на 20-ти век, когато много бедняци дотогава започнали да се замогват и започнали да демонстрират своето ново положение именно с луксозни дрехи и скъпи бижута. И тогава именно, една находчива идея печели за света един уникален фалшификат за човечеството, който и до днес се радва на огромен успех. И сякаш никога няма да спре.

Даниел Сваровски, потомък на цяло поколение стъклари, създава серия диаманти от...стъкло. Или казано с други думи, кристалите Сваровски в своята основа са нищо повече от стъкло, което в началото е имитирало скъпоценни камъни, но днес именно те са едни от най-имитираните ювелирни изделия. Съдбата има странно чувство за хумор.

Още с първите представени мостри пред обществото, Сваровски печели небивал успех със своите евтини и абсолютно достоверни имитации на скъпоценности. В меката на модата – Париж, те предизвикали истински фурор и именно там бил и техният трамплин, изстрелял ги към големия свят, за да се развие в доходоносен бизнес, предлагащ бижута на жените, които иначе не биха могли да си позволят. След налагащи модели на обличане модни къщи като Шанел и Диор, вече всяка кокетка притежавала бижу от Сваровски.

Какво представляват точно камъните Сваровски? Това са обработени по специален начин стъкълца, които обаче са синтетични кристали, изрязани с такава прецизност, с машина, че по нищо не може да се разбере диамант ли е, стъкло ли е. Освен по цената. Сваровски не криел тайната на създаването на своите перфектни постижения. Още от самото начало, когато създал машината за изрязване на кристали и представил своите произведения на обществеността, той държал да се похвали със своята гордост. Благодарение на това той успял да създаде от имитацията оригинал. На практика днес всеки, притежаващ машина, която реже с лазер може да си направи бижута Сваровски. И въпреки заливането на пазара с тези невероятни украшения, те не са омръзнали на жените през изминалите 90 години. Дори напротив, днес са повече от желани и търсени от съвременните жени. Въплатили непреходността на ценностите, устойчивостта на времето, бижутата Сваровски разкриват човешката същност такава, каквато е – истинското съкровище не се забравя, не остарява и не губи своята ценност.