jewels.bg

Вашата количка

Количката Ви е празна.

Всичко, което трябва да знаем, купувайки бижу от сребро

Една частица висококачествено сребро може да бъде оформена в интересни и красиви бижута. Нейните високи качества правят този метал водещ по роля в бижутерийната индустрия. Както и златото, когато среброто е в своята най-чисто, то е прекалено меко и не може да бъде обработено. Ето защо се смесва с мед. По този начин се получава един ковък метал, който може да се превърне в невероятно красиви украшения или пък елементи с високо финансово качество. Защото среброто от векове заема важна част в живота на човека. И днес не е с по-малко качество в неговото ежедневие.
При изработката на сребърно бижу, повърхността на всяко едно може да бъде полирана, матова или пък обработена с абразивен материал, така че да изглежда изкуствено състарено. Нещо, което е много модерно днес, заради изгледа си на древно сребро. Заради реакцията си с околните вещества, с въздуха, водата, парфюми и други, среброто може да промени своя цвят. И от ярко сиво, вашето бижу може да стане от тъмно жълто, та чак до черно.
Затова сребърни бижута се пазят изключително да нямат досег с такива препарати, като почистващи, защото в тях има сяра, а тя оказва влияние на неговия цвят. Освен това не бива когато сте с нещо сребърно, то да има досега до такива неща от ежедневието, като парфюм, дезодорант, боя за коса, тъй като в тях пак има сяра. Но много производители са се изхитрили и вече добавят никел в сплавта за сребърните бижута. Така те се пазят от потъмняване, а дранкулката получава допълнителен блясък и белота. Лошото е, че никелът може да предизвика алергична реакция, ето защо наскоро бе забранен в страните от ЕС. Ето защо на сцената излиза родия. Този метал го прави по-лесно за обработка, по гъвкаво, по-блестящо. Но и допълнително оскъпява крайният резултат.
За да се получи един приятен на допир завършек, бижу, което да се превърне в класически подарък. Защото среброто е точно това – класика в бижутерийната индустрия, но с много по-ниска цена. И ако искате да зарадвате някой с нещо непреходно през времето, нещо, което да му остане скъп спомен, тогава трябва да изберете колие, гривна, обеци, брошка или каквото и да е друго от сребро.
И както и всички скъпоценности, трябва да се знаят някои неща, когато искаме да запазим по-дълго сребърното си бижу все така блестящо и красиво. А те са:
Среброто трябва да бъде съхранявано на сухо място, като възможност то трябва да е херметически изолирано, за да бъде избегнато потъмняването. Също така не трябва сребърните накити да се излагат директно на изкуствена или слънчева светлина. Поне не за дълго. Погрешно е смятането, че среброто трябва да стои в дървени кутии. В дървото се съдържа вещество, което може сериозно да навреди на повърхността на среброто.
Всяко едно бижу от сребро трябва да бъде съхранявано самостоятелно в мек, памучен плат, да си има свое отделение в кутията за бижута. По този начин се избягва триенето и риска от появата на драскотини по повърхността. Когато сте на плаж, сауна или минерален басейн, вашите сребърни бижута не трябва да са на вас.
Допълнителните разкрасителни процедури, като парфюм, козметика, лак за коса, се слагат преди да се сложи сребърното колие, обеци, гривна и др.
Всички тези условия е добре да се спазват, за да можете по-дълго да се радвате на своята придобивка. Но ако все пак среброто се окисли и потъмнее, тогава ползвайте паста за почистване на сребро, течен полиращ препарат или полираща кърпа, за да възстановите оригиналния му цвят. Естествено не всеки разполага с такива неща в домашни условия, затова просто в една купа с топла вода, с разтворено веро, течен сапун или гел за миене на съдове, се потапят и след известно време вече са като нови. Но ако на сребърния пръстен има камък или перла, в никакъв случай не го правете, защото сериозно може да повредите камъка.